Expertiseportaal van de Hogeschool Gent

Engels

Towards a New Materialism

Project: Onderzoeksproject

  • Belpaeme, Geert (Projectcoördinator)
  • l'hommmm vzw, België (Projectmedewerker)
  • Universiteit Leiden, Nederland (Copromotor)

Towards a New Materialism is een onderzoeksproject in de dramatische kunsten waarin Mats Van Herreweghe en Geert Belpaeme op zoek gaan naar hoe taal en betekenis ontstaan vanuit een theatraal spel met vorm en abstractie. Het onderzoek vertrekt vanuit de idee dat taal betekenis genereert door de handeling van de taal zelf en niet via geijkte tekens die in een noodzakelijke en logische verhoudingen tot de werkelijkheid staan.

Towards a New Materialism is een spelonderzoek dat via fysieke improvisaties inzichten wil verkrijgen in hoe betekenis op scène ontstaat wanneer de gebruikte tekens geen a priori betekenis dragen en wat de mogelijkheden zijn van deze vloeibare betekenisvorming om tot een andere verbeelding en artistieke taal te komen. Naast het ontwikkelen van speltrainingen met B1 dramastudenten van KASK/School of Arts en gerelateerde workshops met studenten uit andere Europese theaterinstellingen zullen we deze premisse onderzoeken in een aantal theatervoorstellingen/projecten.

Towards a New Materialism combineert een doorgedreven theoretisch onderzoek met alreeds ingezette ervaring in de praktijk. We willen vooral via Nietzsche en Wittgenstein inzichten verwerven in de taalvorming die in de praktijk aan de gang is. Die inzichten, die we toetsen met een diverse resonantiegroep, moeten helpen om de artistieke praktijk verder te ontwikkelen maar zullen ook gedocumenteerd worden in essays, notities, foto's en film. Al dit materiaal wordt verzameld op een website en in een uiteindelijke publicatie. Via onze betrokkenheid in het International Platform for Performer Training wordt het onderzoek gekaderd in een Europese pedagogische context.

StatusIn uitvoering
Periode1/02/1631/01/20
URLwww.lhommmm.be

Verwante onderzoeksoutput