Expertiseportaal van de Hogeschool Gent

Engels

Relational Design (Omgangsvormgeving): een case study van ontwerp van sofa – en/of zitmeubilair voor levenslange termijngebruik

Project: Onderzoeksproject

  • van Gogh, Dirk (Projectcoördinator)
  • Sonck, Christophe (Projectmedewerker)
  • Yee, Marina (Projectmedewerker)
  • Boto Ordonez, Maria (Projectmedewerker)
  • INGA n.v., België (Copromotor)
  • My name is 'Lily', België (Projectmedewerker)
  • Du Bois, Els, Universiteit Antwerpen, Faculteit Ontwerpwetenschappen, Opleiding Productontwikkeling, België (Projectpartner)

Dit PWO-onderzoek vertrekt vanuit het ‘activeren van ontwerpprocessen voor een levenslange termijngebruik’. Als concrete case study wordt ‘het ontwerpen van zitmeubilair’ aangepakt, om aan te tonen hoe het anders kan dan alleen maar ‘verkoop-meubilair’ te ontwerpen. 
Optimale duurzaamheid volgens de principes van ‘concept design’ dient bereikt te worden. Methodes van ‘Emotionally Durable Design’ en ‘Product Dienst Combinaties’ bieden oplossingen voor ‘levenslange termijngebruik’.
Deze aanpak gaat verder dan alleen maar het optimaliseren van materiaalgebruik, of het efficiënt aanwenden van energiebronnen bij productieprocessen tijdens de ontwikkeling van sofa-en/of zitconcepten. 
De “ecologische bewustwording” van elke betrokkene wordt via dit PWO onderzoek verder verscherpt en de interacties tussen de ‘persoon’ en ‘zetel’ worden vernieuwd, en dit al vanaf het ogenblik dat men zich iets wil aanschaffen. Het werken met “omgangsvormgeving” schept hiervoor een alternatief. Fundamenteel onderzoek over ‘Concept Design’ die 'zorg voor elkaar' activeert, 'sociale irritaties' ontdooit, 'empathie' stimuleert en 'vorm, gebruik met functie' harmoniseert, wordt in een concreet sofa-project toegepast. Bijgevolg worden vernieuwde omgangsvormen en interacties voor meubelontwerp ontwikkeld die verder reiken dan enkel het functionele dat hoofdzakelijk vanuit winstbejag aangestuurd wordt. Dank zij de toepassing van de factoren van duurzaamheid, product-dienstcombinaties, en aspecten van denken en voelen samen te verbinden, treedt een nieuw potentieel van duurzaam meubelontwerp naar voor: een ‘sofa-en/of zitmeubelconcept met langere levensduurte’.

StatusIn uitvoering
Periode1/02/1731/01/20