Expertiseportaal van de Hogeschool Gent

Engels

Muziekinstrumenten uit nieuwe materialen

Project: Doctoraatsproject

  • Duerinck, Tim (Doctoraatsstudent)
  • Verberkmoes, Geerten (Promotor HoGent)
  • Van Paepegem, Wim, UGent - Mechanics of Materials and Structures, België (Promotor Universiteit)
  • UGent, België (Promotor Universiteit)

In dit FWO project wordt onderzocht welke nieuwe materialen (zoals piepschuim en carbon) een duurzaam,  kwaliteitsvol, en artistiek interessant alternatief kunnen zijn voor klankhout, waar momenteel muziekinstrumenten als de viool en gitaar uit gemaakt worden. Akoestische en mechanische eigenschappen van verschillende materialen worden gemeten en onderzocht, er worden prototypes gemaakt van de geselecteerde materialen, en deze prototypes worden op hun beurt verder objectief en artistiek onderzocht. De fysische eigenschappen van de prototypes zullen in beeld gebracht worden door onder meer modale analyses, het meten van geluidsvolume en door klankkleuranalyses uit te voeren. De artistieke mogelijkheden van de prototypes zullen worden onderzocht door hen te gebruiken in producties met componisten, muzikanten en andere kunstenaars. De subjectieve resultaten uit het praktijkonderzoek van de instrumentenbouwer en de objectieve resultaten die voortkomen uit de fysische metingen worden vervolgens gebruikt om in het laatste stadium van dit onderzoeksproject de finale instrumenten te maken. Deze muziekinstrumenten uit nieuwe materialen zullen niet enkel gemaakt worden in functie van klank en speelbaarheid, maar ook een nieuwe design wordt nagestreefd.

Als FWO-aspirant onderzoekt Tim Duerinck de oorsprong en de mogelijkheden van de klank van muziekinstrumenten in verschillende vormen en materialen. Hij combineert het objectieve wetenschappelijke  en het artistieke om nieuwe unieke instrumenten te maken. Uit de praktijk van instrumentenbouwer stelt hij zo  het conservatisme van de cultuurwereld in vraag door bestaande dogma's in de instrumentenbouw te ontmaskeren.

Dit onderzoek komt tot stand door een samenwerking tussen de School of Arts – Instrumentenbouw, en Ugent – Materiaalkunde & Musicologie.

StatusIn uitvoering
Periode1/10/1630/09/20