Expertiseportaal van de Hogeschool Gent

Engels

Low-impact veredelen van hennep garens en weefsels

Project: Onderzoeksproject

Algemeen doel

Tijdens discussies over innovatie en marktpotentieel zijn ‘circulaire economie’ en ‘grondstoffenefficiëntie’ veruit de meest gebruikte termen in de Vlaamse textiel- en kledingindustrie. Ze geven richting aan de industrie wanneer beslissingen genomen worden over investeringen in productietechnologieën (properder, lager water- en energieverbruik), de ontwikkeling van nieuwe producten (duurzaam met focus op recycleerbaarheid) en de keuze van de textiel grondstof (meer gericht op het gebruik van duurzame, hernieuwbare vezels). Dit heeft voor gevolg dat de laatste jaren de druk op de katoensector enorm is toegenomen. Dit is enerzijds te wijten aan de onstandvastige prijs die deels te verklaren is door de teeltoppervlakte en opbrengst die stilaan het maximum hebben bereikt, terwijl de demografie de vraag nog steeds doet stijgen. Anderzijds is katoen - hoewel zijn natuurlijke oorsprong anders doet vermoeden - één van de meest vervuilende vezels die gebruikt wordt voor de productie van textiel en dit zowel tijdens de teelt als bij de verwerking. De Belgische textiel- en kledingsector wordt gedreven om op zoek te gaan naar grondstoffen en processen die economische en ecologische voordelen combineren om enerzijds conventioneel katoen te vervangen en anderzijds potentieel bieden voor de uitbreiding van hun portfolio. In dit kader merken we een sterk groeiende interesse voor Europees geteelde natuurlijke vezels zoals hennep.  Deze vezel heeft zijn appreciatie vooral te danken aan zijn duurzaam karakter, zijn inherent antimicrobiële en absorberende eigenschappen en een hoog potentieel voor interieurtextiel en technische toepassingen zoals functionele kledij  en composieten. Tot nu toe is vooral ingezet op relatief laagwaardige bulktoepassingen (stalbedding, bouwstenen, isolatie- en plaatmaterialen, bio-energie). De revival van hennep als textielvezel wordt evenwel nog afgeremd door de lage uniformiteit van de vezels en problemen met de reproduceerbaarheid van de  vezelkwaliteit. Beide parameters zijn sterk gerelateerd aan de methode voor vezelextractie en de processen om de vezel te reinigen en geschikt te maken voor het verven en veredelen.

Hemp4All wil duurzame voorbehandelingsprocessen met een minimale impact op het water- en energieverbruik en de restafvalwaters ontwikkelen, die een goed rendement van de daaropvolgende verf- en veredelingsprocessen en  hoge en consistente hennepkwaliteit garanderen. De aldus bekomen hennep zal dankzij zijn nobele karakteristieken kunnen ingezet worden als een alternatieve kwaliteitsvezel naast vlas (lange vezels), maar ook als duurzame substituant voor het milieubelastende katoen (korte (gecottoniseerde) vezels.

 

Concrete doelen

Op het einde van het project zullen zeker 20 bedrijven gebruik maken van de diverse projectresultaten (aangepaste processen,  portfolio uitgebreid met nieuwe producten). In de loop van het project zullen minstens 10 gedocumenteerde validaties uitgevoerd zijn in samenwerking met de gebruikersgroep (toepassen van microgolftechnologie, ‘merceriseren’ van hennep met vloeibare NH3, ontwikkeling van toepassingen voor meubelstoffen, bedlinnen, beschermkledij, fashion,... ). Er zal een navormingstraject ‘Sustainable textiles’ voor de bedrijfswereld beschikbaar zijn, er wordt een nieuwe onderzoekslijn voor de verwerking van lokaal geteelde natuurlijke vezels uitgerold en zeker 90 studenten van de opleidingen Modetechnologie en Textieltechnologie zullen input geven in het onderzoeksproces door, in kader van projectonderwijs vakkundig, producten te designen die de negatieve impact op de omgeving minimaliseren.

 

Verwachte resultaten en impact

We verwachten dat zowel de omzet als de investeringen bij de doelgroep met ruim 5 % zullen toenemen. De belasting op het effluent (COD) van de voorbehandelingsprocessen kan met 25 % verminderd worden. Twee  jaar na afloop van het project verwachten we dat ⅕ van de katoenproductie kan gesubstitueerd zijn door hennep waardoor de CO2 uitstoot voor dit aandeel met 60 % zal verminderd zijn.

StatusIn uitvoering
Periode1/10/1730/09/19