Expertiseportaal van de Hogeschool Gent

Engels

Boussu Inside Out: Studie naar leven, oeuvre en werkmethoden van de 18e-eeuwse vioolbouwer Benoit Joseph Boussu - een organologisch onderzoek vanuit meerdere invalshoeken als basis voor historisch geïnformeerde instrumentenbouw

Project: Doctoraatsproject

  • Verberkmoes, Geerten (Doctoraatsstudent)
  • Dhondt, Geert (Promotor HoGent)
  • Maes, Francis, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst, Muziek- en Theaterwetenschappen, België (Promotor Universiteit)

Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel bewaart twee bijzondere instrumenten van de hand van de vioolbouwer Benoit Joseph Boussu, die werkzaam was in Brussel in het midden van de 18e eeuw. Het gaat om een viool en een cello die beide nog in nagenoeg onveranderde toestand verkeren, een uitzonderlijk gegeven als het gaat om antieke strijkinstrumenten.

In het verleden is reeds studie verricht naar de instrumenten van Boussu en zijn Brusselse tijdgenoten, echter nog niet vanuit de expertise van een onderzoekende instrumentenbouwer. Bovendien zal in het aankomende onderzoek gebruik gemaakt gaan worden van de meest recente onderzoekstechnieken, zoals digitale endoscopie en CT-scannen, waarmee de interne structuur van de instrumenten voor het eerst volledig zal kunnen worden gevisualiseerd. Er zal hierbij nauw worden samengewerkt met het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel en andere externe experts. Met de resultaten wordt het vervolgens mogelijk de toegepaste bouwmethoden af te leiden. Aanvullend zal historisch onderzoek naar de levensloop van Boussu plaatsvinden, met als doel om eerder door Verberkmoes in Galpin Society Journal gepubliceerde resultaten te kunnen vervolledigen.

Het hier voorgestelde onderzoek beoogt te leiden tot een optimale realisatie van het idee van 'geïnformeerde instrumentenbouw', waarbij uiteindelijk reconstructies gebouwd zullen gaan worden op basis van een zeer breed en uitgebreid voorafgaand onderzoek naar instrumenten, werkmethoden en levensloop van een bouwer, bovendien in functie van de muzikale uitvoeringspraktijk. Zo zullen de gebouwde reconstructies worden afgeregeld in samenwerking met ervaren uitvoerders van 18e eeuwse muziek, en gaan ze aansluitend gebruikt worden voor het uitvoeren van Brussels hofrepertoire uit de tijd van Boussu, om zo de speel- en klankmogelijkheden te ervaren.

StatusIn uitvoering
Periode21/01/1531/12/20

Verwante onderzoeksoutput