Expertise portal University College Ghent

Dutch

De Waarheidscommissie: Expo Zoo Humain

Output: Theatre performance

Het waren inboorlingen uit de Philippijnen? Zowat driekwart naakte bruine kerels, die een mengselprodukt leken van apen en Mongolen. Zij wierpen met speren en schoten met pijlen en gilden daarbij geweldig, zoals men van wilden verwacht. Hun vrouwen zaten op het primitieve weefgetouw en hadden niet zelden een klein kind, als een worst gebonden op de rug. Zij rookten allen flink en spuugden, klaar en verre.” (Cyriel Buysse, 1915)
De Wereldtentoonstelling in Gent, 1913. Trekpleister van miljoenen bezoekers waaronder ook onze Vlaamse schrijver Cyriel Buysse. De koloniale climax van de Gentse toerist/voyeur; de waarheidsgetrouwe weergave van twee exotische nederzettingen: een Filippijns en een Senegalees dorp. Authentieke oorlogsdansen, traditionele weeftechnieken en de unieke geboorte van een Filippijnse baby (genaamd Flandria) lagen aan de basis van groots entertainment. Daarnaast spraken de donkere, zweterige mannenlijven tot de verbeelding van vele “Gentsche meisjes” die zich graag door deze “menschenetende negers” lieten omringen (Karel van de Woestijne). De opbrengsten overstegen de verwachtingen.
Net honderd jaar na de opening van de Wereldtentoonstelling, organiseert onderzoeker en theatermaker Chokri Ben Chikha (KASK/Hogent) samen met het comité EXPO 1913-2013 een Waarheidscommissie in het Oud Gerechtsgebouw van Gent. Dit op vraag van de afstammelingen van Madi Diali, de Senegalees die op 20-jarige leeftijd stierf op het tentoonstellingsterrein in Gent.
U bent plechtig uitgenodigd deel te nemen aan de Waarheidscommissie met als voorzitter; gewezen Gouverneur en hoogleraar Herman Balthazar. Voor de samenstelling van de Commissieleden en getuigen wordt een selectie doorgevoerd van Gentse burgers van verschillende afkomst en diverse lagen van de bevolking. De Waarheidscommissie zal kijken en luisteren naar getuigenissen over het omstreden exotisch evenement binnen EXPO 1913 in woord, beeld en beweging. De commissieleden, getuigen en experts zoeken een antwoord op drie vragen. Waren die exotische attracties racistisch en mensonterend? Of waren ze net een toonbeeld van interculturele uitwisseling? Wat is de erfenis van de zoo humain? Wat kan deze commissie ons aanreiken voor de toekomst? Herbeleef deze (uit het collectief geheugen verdwenen) gebeurtenis rond de exotische dorpen. Verplaats u in de gevoelswereld van organisatoren, tentoongestelde volkeren en bezoekers. Laat u meeslepen en zoek mee naar de waarheid over dit hallucinant evenement. Wees erbij en oordeel zelf!
Original languageMultiple languages
Reasons for production
  • Own initiative
StatePublished - 2013

ID: 11369518